百合文化学术讨论�ᦙ

不如講下大家近日睇緊咩百合新番la...

ley個group 都無人講野
就開個百搭題目希望有人會講下野la...

我就係靜夏fans 來的
新番睇緊輕聲
不過主要都係補緊剎木

小女中意睇D明確感情...出小小既 :p

不過聖母我都全ko la 哈哈哈哈

新番.... 睇怕唔係電磁炮就輕聲....
百合系反而覺得雙方收收埋埋居多......
要"出".... 我反而覺得文學少女仲寫得"出"過好多百合系作品.....
聖母的話都係覺得聖大人毛我剖白點睇栞算係最"出"的了. (可能係我習慣左睇獨白呢種手法...)
但... 在下自己就唔太體會得到o個個境界....

ms09r2: 新番.... 睇怕唔係電磁炮就輕聲....
要"出".... 我反而覺得文學少女仲寫得"出"過好多百合系作品...
我都係中意"出"D果一種...
所以即使我幾中意白家都唔係太中意聖母 as a whole 呀
文學少女唔係bg架咩?

新番輕聲叫出架la
加奈都有一對, 不過人氣唔高
食 0 最後走bg唔敢睇
偽娘pass~~

文少.....劇透的話....第8期有百合. (確定!!)
麻貴對遠子算唔算百合就好難講. 對螢算唔算百合又係好難講....
不過.... 就算 bg, 至少 遠子姊 同 朝倉美羽 都係塑造完成度好高的角色. 睇得入 bg 的話就應該唔會失望了.
(但個人覺得雨宮螢其實都係一個重要的"精神領袖"...)

食靈, 睇動畫就好.....漫畫原作者 gei 功力實在係追都追唔上動畫班底. 唔好期待佢救得返個殘局了.....瀨川已經到o左極限...

對於偽娘 pass 呢點非常同意. 但有時仍然係會唔爭氣地閃到....
(所以更覺得偽娘呢種設定好麻煩, 好棘手.)

仲有就係.... 輕聲如果有睇原著漫, 都會覺得佢後面算係 "收收埋埋". 而家都追到幾糾結....

ms09r2: 文少.....劇透的話....第8期有百合. (確定!!)
麻貴對遠子算唔算百合就好難講. 對螢算唔算百合又係好難講....
不過.... 就算 bg, 至少 遠子姊 同 朝倉美羽 都係塑
無睇文學少女
不過...有睇輕sing原作
的確係拖拖拖
不過動畫今集...2口子快左好多~
yeah!!

個人係希望有好結果
唔想好似青花睇完都係得個吉

青花幾溫馨吖~
有時就會覺得: 一穩定左就塵埃落定, 份"期待"會少左.
同埋呢....睇戲時睇埋個景好D.
"o係雪地上面兩個人之間 gei 秘密, 貫串住過去同未來"
其實都係一個幾暖 gei ENDING....

不過高山文彥呢種淡雅風的確唔係個個都受落.
而且要將當中值得玩味之處挖出時係要動員唔少腦細胞....
佢D 片唔係憑直覺就享受到, 但肯去諗就會有收獲.

輕聲未追新一集tim... 不過動畫版一路o係表情動作度花好多筆墨,
真係幾出.....(但刪減台詞轉用表情去演...有時好難講效果係咪好左...)

輕聲比較令我意想不到 gei 係佢寫得到純夏開始鍾意汐o個一剎那.
就為左o個一下, 真係就算佢用幾篇講過去都值得.

ms09r2: 青花幾溫馨吖~
有時就會覺得: 一穩定左就塵埃落定, 份"期待"會少左.
同埋呢....睇戲時睇埋個景好D.
"o係雪地上面兩個人之間 gei 秘密, 貫串住過
係呀係呀
我都覺得漫畫中果D flashback好正!!
青花...漫畫動畫一樣拖...
不過追既時候都覺得好好睇既^^"

ms09r2: 新番.... 睇怕唔係電磁炮就輕聲....
要"出".... 我反而覺得文學少女仲寫得"出"過好多百合系作品...
我就係覺得曖昧來曖昧去
拖拖拉拉咁
若有若無

不如來個轟轟烈烈la~~
好似神無咁^^"

如果口味夠廣, 掃埋 BG, 咁轟轟烈烈的情景撫拾皆是.
但對男的來說, 挺身去遮風擋雨, 去"轟烈",
根本係要義不容辭去做 gei 事.

講到尾, 男人唔擋唔通要女o個邊去擋? 過唔到自己o個關 gei...

反而百合拖拉得o黎, 對男人o黎講卻有一份獨特.
唔似得"轟烈"呢樣野已經好似教科書咁常見(無新鮮感).

ms09r2: 如果口味夠廣, 掃埋 BG, 咁轟轟烈烈的情景撫拾皆是.
但對男的來說, 挺身去遮風擋雨, 去"轟烈",
根本係要義不容辭去做 gei 事.

講到尾, 男人唔擋唔通
無計, 小女本身係女同志= ="
就係因為現實生活太慘
想睇下百合, 比人閃下就開心la
太怨, 太拖, 我會好辛苦><
bg你地就成日好多野好轟轟烈烈姐
我ley D人...想要共鳴感多D ><

jas_asran: 無計, 小女本身係女同志= ="
就係因為現實生活太慘
想睇下百合, 比人閃下就開心la
太怨, 太拖, 我會好辛苦><
bg你地就成日好多野好轟轟烈烈姐
我ley
你咁講我又好似聽得明.....
因為平日大家都受壓所以唔會太清楚地表達自己,
你地 gei 世界中反而唔係成日會表現出"我一力承擔!" o個種氣魄?
(因為一旦真係有問題, 好可能根本係一個人撐唔住咁沉重.....)

因為收埋自己比較似係常態, 所以喜歡睇"可以釋放自己" gei 作品? ^^
(同時都係一種祈願吧~)

小黑屋|手机版|Archiver|百合会 ( 苏公网安备 32030302000123号 )

JS of wanmeiff.com and vcpic.com Please keep this copyright information, respect of, thank you!JS of wanmeiff.com and vcpic.com Please keep this copyright information, respect of, thank you!

GMT+8, 2020-11-28 21:49